December: több infarktus

Hosszú évek tapasztalata mutatja, hogy decemberben mindig több a szívinfarktus, mint az év egyéb időszakában. Vigyázat, fokozott a veszély hölgyeknek! A minimumhoz - tehát a legalacsonyabb esetszámú hónapokhoz - képest akár ötven százalékkal is emelkedhet ilyenkor az infarktusok száma. Ennek okaira többféle magyarázat létezik.

December: több infarktus

Az egyik feltételezés szerint az ünnep izgalmai váltják ki az infarktust. Például: mit vásároljunk, vagy hogyan fogadjuk a rég nem látott rokonokat? A másik feltételezés szerint viszont ennek nem a stresszhez, hanem az időjáráshoz van köze. Hideg van, az erek szűkebbek, a vérnyomás emelkedik, ezért a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél nagyobb a szívinfarktus kockázata. Ezt a verziót támasztja alá az Athénban végzett CLIMATE vizsgálat eredménye is. 3126 szívinfarktusban szenvedő beteg adatai alapján decemberben mutatkozott a legmagasabb halálozás. Különösen jellemző volt az évszaki ingadozás az idősek körében. Ezen kívül még a levegő magas páratartalma mutatott összefüggést a magasabb szívhalálozással.

Érdekes azonban, hogy a stresszre alapuló verziót a kutatások csak a föld északi féltekéjén igazolják. A déli féltekén tapasztaltak sokkal inkább az időjárásos elméletet támasztják alá. Ausztráliában, például, karácsonykor semmivel sincs több infarktus. Ott ugyanis akkor meleg van. Nyáron azonban náluk is több az ilyen eset, hiszen ott az a hűvösebb évszak.

A hideg időszak ráadásul nem egyformán hat a nemekre. A WHO 1980 és 1995 végzett MONICA felmérésében a nők rosszabbul viselték a hűvösebb évszakot, mint a férfiak. Az összefüggés annál nyilvánvalóbb volt, minél enyhébb volt a lakhely átlaghőmérséklete. Azaz a messzi északon kevésbé vált el a nők magasabb kockázata a férfiaktól a szívrohamok tekintetében a hideg évszakban, mint a déli országokban. A kutatók azt tanácsolják a gyengébb nem képviselőinek, hogy fokozottan ügyeljenek a hideg elleni védekezésre.

Valószínűleg annak is köze lehet a decemberben megemelkedett esetszámhoz, hogy ilyenkor nehezebben fordulunk orvoshoz. Aki az ünnepek idején erre elhatározza magát, annál már igencsak nagy a baj. Ez persze késlekedést is jelent, ami rontja a túlélés esélyeit is. Ezzel magyarázható, hogy ilyenkor nemcsak az esetszám, de a halálozások száma is magasabb.

Felvetődött annak is a lehetősége, hogy a betegek kezelésének színvonala esetleg elmarad a megszokottól ebben az időszakban. Egy nagy esetszámú kutatás alapján azonban - legalábbis Amerikában - nem ez a helyzet. 127 959 szívinfarktussal kezelt páciens kimenetele valóban rosszabb volt, azonban a kezelés az előírtaknak megfelelő volt.

Ann Intern Med. BR2005 Oct 4;143(7):I21.
J Epidemiol Community Health. BR2005 Jul;59(7):551-7.
Heart. BR2006 Dec;92(12):1747-51.

Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!